Nanna Susi: Blue and Red – Hetkissä on ikuisuus

nanna2_960x540.jpg

”Tunteet antavat elämässä suunnan, inhimillisyyden ja uteliaisuuden. Ne ovat ihmisen ajattelun perusta. Joku voisi kutsua niitä omaksi otetuiksi tunnoiksi, omatunnoksi tai ehkäpä sieluksi. Ilman tunteita tuskin ajattelukaan kehittyisi. En hae tunteiden kautta draamaa, vaan läsnäoloa siitä mitä on olla ihminen,” toteaa Nanna Susi.

Nanna Susi (s. 1967 Asikkala) on yksi Suomen menestyneimpiä ja rakastetuimpia nykytaiteilijoita. Suden maalauksissa tunteet leiskuvat. Ehkä juuri siksi suuret, värikylläiset maalaukset puhuttelevat meitä jäyhiä suomalaisia jollain maagisella tavalla. Hänen mukaansa maalauksissa tunteet tekevät maalauksista elämisen arvoista. 

Nanna Susi on koloristi. Voisi sanoa, että Suden maalauspinnat luovat tiloja. Kookkaiden maalausten työstämiseen taiteilija käyttää valtavia siveltimiä, välillä maalaa käsin koko kehonsa voimalla. Tunteiden väripaletti on laaja, herkän ohuet ja vahvat paksut maalikerrokset vuoropuhelevat tilassa. Susi ei häpeile tunteellisuutta, päinvastoin. ”Tunteet ovat yksi älykkyyden muoto. Yksinkertaisemmillaan, yksi elämän vaikeimpia lajeja on olla rehellinen tunteissaan. Minulle se tarkoittaa rehellisyyttä ja yhteyttä itseeni tässä ja nyt ja työssäni. Rehellisyys ei ehkä ole muotia, mutta se on elinehto. Katsoja heijastaa itseään maalauksista ja tässä syntyy taiteen ’twist’. Taiteessa on aina vuorovaikutuksen taika.”

Suden maalauksiin voi ”astua sisään”, antaa itsensä tunteiden vietäväksi tai lähteä matkalle toiseen todellisuuteen. Maalauksissa on lähes aina horisontti. Usein maalaukset ovat ilman ihmishahmoja. Aivan kuin joku olisi juuri lähtenyt tai joku olisi juuri tulemassa maisemaan. Mitä juuri tapahtui? Mitä tapahtuu seuraavaksi? Kaiken välillä on kuin rauhallinen hetki, jossa hengitetään syvään. Maalauksista voi löytää myös symboleita: ovia, portteja, teitä, siltoja. Kuin avaimia, joiden avulla kuljetaan maailmasta toiseen.

Nanna Susi asuu ja työskentelee Helsingissä ja Roomassa. Hänen teoksiaan on Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelman ohella myös lukuisissa muissa merkittävissä kokoelmissa.

Blue and Red -taideprojekti

Vuonna 2015 Nanna Susi ja Canal Cheong Jagerroos saivat idean projektista, jossa eri kulttuureista tulevat taiteilijat kokevat toistensa maailmat yhteisellä matkalla. BLUE and RED -taideprojektin tavoitteeksi tuli syventää keskinäisten kulttuurien ymmärrystä, solmia suhteita ja rakentaa yhteistyötä Suomen ja Kiinan välillä. Projektin aikana kaksi taiteilijaa matkustivat halki molempien taiteilijoiden kotimaan keräten paikallisia kokemuksia ja vaikutteita. Matkakilometrejä tuli tuhansittain ja niiden tunnelmia voi aistia molempien taiteilijoiden teoksista.

Kuva: Nanna Susi: Kullanhuuhdontaa, 160 x 160 cm, öljy, 2019 / Jussi Tiainen

 

24.1.2020 - 31.5.2020 11:00–18:00