Lumen maa - Lumikuorrutteisesta talvi-idyllistä modernin talven kuvaukseen

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyt / Lumen maa - Lumikuorrutteisesta talvi-idyllistä modernin talven kuvaukseen
Albert Edelfelt_960x540.jpg

Tervetuloa Lumen maahan! Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen (STSY) kanssa yhteistyössä järjestetty näyttely johdattaa katsojan 1800-luvun lumikuorrutteisesta talvi-idyllistä aina 2000-luvun modernin talven kuvaukseen.

Suomalainen talvi on määritellyt Suomen luontoa ja suomalaisten elämää jo varhaisesta historiasta lähtien. Silloin talvi koettiin usein pelottavana. Myös Kalevalan Pohjolasta välittyi kuva kylmänä ja kolkkona paikkana. Vasta 1800-luvun lopulla alettiin talvessa nähdä selviytymiseen ja sitkeyteen viittaavaa symboliikkaa. Pariisissa opiskelleet suomalaistaiteilijat hyödynsivät oppimaansa. He eivät pelänneet kylmyyttä, vaan halusivat kuvata suomalaista talvea ulkoilmassa; välillä kimaltelevaa lumimaisemaa kirpeän kuulaassa auringonpaisteessa, toisinaan lumipeitteen kuorruttamia puita koskemattoman metsän perukoilla. 

Näyttely haastaa katsojan pohtimaan: mitä talvi merkitsee suomalaisille? onko sen merkitys muuttunut vuosien saatossa? Miten ihminen on vaikuttanut talven olemukseen?  Miten matkailijat kokevat talvisen luonnon ja onko suomalaisen talven eksotiikka säilyttänyt vetovoimansa?   

Näyttelyn on kuratoinut Hilkka Liikkanen Rovaniemen taidemuseosta.  Se koostuu kaikkiaan 72 teoksesta 40 taiteilijalta. Näyttelyn aikajänne ulottuu 1800-luvulta aina 2000-luvulle asti. 

Näyttely on koottu Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen (STSY) jäsenten kokoelmista. STSYn jäseniä ovat UPM-Kymmenen kulttuurisäätiö, Taidesäätiö Merita, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Fortumin taidesäätiö, Alfred Kordelinin säätiö sekä Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö. Taidekokoelmat ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä yhteisnäyttelyssä Rovaniemessä. Näyttely on toteutettu Rovaniemen taidemuseon ja STSYn jäsenten yhteistyönä. 

Lumen maa -luentosarja 18.9.-16.10.

Ti 18.9. klo 18 Tuija Hautala-Hirvioja: Talvi suomalaisessa kuvataiteessa
Ti 25.9. klo 18 Anna-Maria von Bonsdorff: Symbolistit ja talvi
Ti 2.10. klo 18 Salla Tiainen: Akseli Gallen-Kallela
Ti 9.10. klo 18 Marjo-Riitta Simpanen: Juho Rissanen ***
La 13.10. klo 14 Meteorologi Seija Paasonen: Taiteilijoiden taivaat ***
Ti 16.10. klo 18 Hilkka Liikkanen: Musiikillinen kuraattorikierros näyttelyyn

Kesto n. tunti. Norm. pääsymaksulla tai museokortilla!
*** 9.10 ja 13.10. luennoille eläkeläiskortilla vapaa pääsy Vanhustenviikon kunniaksi!

TERVETULOA!

(Kuva: Albert Edelfelt: Varhainen talvi Helsingin satamassa, 1898. Taidesäätiö Meritan kokoelmat.)

Lumen maa.pdf

STSY yhd PMS.jpg

15.6.2018 - 21.10.2018 11:00–18:00