Kalle Lampela: Kauniin elämän utopia - Piirustuksia

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyt / Kalle Lampela: Kauniin elämän utopia - Piirustuksia
Näyttelykalenteri
Kalle Lampela_Galina Spoludennaja_nettiin.jpg

"Piirtämieni ihmisten ilmeissä päilyy päämäärään uskovaa – tai esitettyä – optimismia. Ihmisten katseet ovat suunnatut kohti horisonttia, jossa jokin, joka on mahdollisesti toteutumassa odottaa."

"Neuvostoliiton johtaja Nikita Hruštšev totesi valtionsa nimeä kantavassa lehdessä vuonna 1962: Meidän taistelumme ja kaiken toimintamme sanelee yksi ainoa tarkoitus – rakentaa, luoda, työskennellä sitä varten, että ihmiset voisivat elää alati paremmin ja kauniimmin. Erich Honecker, DDR:n ylin vallankäyttäjä totesi puolestaan viisitoistavuotta myöhemmin: Saksan demokraattinen tasavaltamme muodostuu kauniimmaksi ja sosiaalisesti turvatummaksi.

Retoriikka oli kaunista. Lopputuloksissa oli toinen kaiku. Tästä huolimatta halusin piirtämällä tavoittaa sitä onnellisen ja kauniin elämän utopiaa, jota reaalisosialistisissa propagandajulkaisuissa (DDR-Revue, Neuvostoliitto-lehti ja Neuvostoliitto tänään -lehti) kylmän sodan aikana tuotettiin. Työni lehtien parissa muodosti taiteellisen tutkimusprojektin, jonka aikana analysoin reaalisosialistista kuvastoa pääasiassa piirtämällä.

Piirtämieni ihmisten ilmeissä päilyy päämäärään uskovaa – tai esitettyä – optimismia. Ihmisten katseet ovat suunnatut kohti horisonttia, jossa jokin, joka on mahdollisesti toteutumassa odottaa. He katsovat kohti korkeinta poliittista ideaalia: vapauden valtakuntaa poliittisesti korkeimpana hyvänä, ja muutosvoimana. Sitä, minkälainen tuo valtakunta on, emme voi tietää, eivätkä piirustukseni sitä suoraan kerro. Piirustukseni viittaavat utooppiseen, abstraktiin, mutta ajoin konkreettiseen liikkeeseen ja poliittiseen paineeseen, toiveiden ja haaveiden voimaan."

Kalle Lampela piirtää muotokuvia pääasiallisena välineenään värikynä. Lampela on toinen vierailevista taiteilijoista Viivaa! -näyttelykokonaisuudessa, joka valloittaa kesällä koko Korundin alakerran.

Näyttelyt avataan perjantaina 8.6. klo 18. Tervetuloa!

Kuva: Kalle Lampela: Galina Spoludennaja

9.6.2018 - 9.9.2018 11:00–18:00