KORUNDI SULJETTU TOISTAISEKSI! Maaliskuun taiteilija: Panu Johansson

panu_web_vaaka.jpg

Lapin taiteilijaseuran maaliskuun taiteilija Korundin ravintolassa on Panu Johansson.

Nothingness Finland on viidestätoista vuosina 2018-2019 eri puolilla Suomea otetusta polaroidvalokuvasta koostuva teossarja.

Näyttelyn nimi heijastelee paitsi kuvien konkreettista sisältöä, myös sitä mielenmaisemaa, jota ne edustavat. Näyttelyn kuvat johdattelevat katsojan joutomaille ja harmaalle alueelle, joka reunustaa useimpia asutustaajamia Suomessa. Hiljaiset tienposket, rapistuvat urheilukentät ja laatikkomaiset lähiötalot edustavat todellista kansallismaisemaa, joka ympäröi meidät päivittäin. Samalla teokset kuitenkin osoittavat, että näihin helposti sivuutettaviin kohteisiin sisältyy paljon esteettistä potentiaalia. Teosten epäpaikkoja on myös korostettu rajaamalla kaikki ihmiset kuvista pois. Jäljelle jää vain yksi pääosan esittäjä: rakennettu ympäristö.

"Paitsi dokumentteja konkreettisesta todellisuudesta, näyttelyn teokset ovat myös symbolisia suomalaisen mielenmaiseman kuvia. Mielestäni monumenttien ja suurhankkeiden sijaan ihmisryhmän psyykkinen maisema tiivistyy aidoimmillaan juuri tämäntyyppisissä arkipäiväisissä kohteissa. Niihin ei kiinnitetä tekovaiheessa suurta tietoista huomiota, vaan ne rakennetaan sillä tavalla kuin tapana yleensä on. Onko tämä maisema lopulta autio ja ankea, kustannustehokas ja käytännöllinen vai kenties sympaattinen ja kodikas, riippuu katsojasta.

Näyttelyn teokset ovat Polaroid-kuvia. Polaroid-pikafilmi on välineenä hauras ja intiimi. Jokaisesta kuvasta on olemassa ainoastaan yksi pieni ja uniikki paperivedos. Pienen kokonsa ansiosta niiden suhde katsojaan on sama kuin miniatyyrimaalauksilla: niitä katsotaan hyvin läheltä. Koen, että tämä sopii näyttelyn teeman hyvin. Nämä teokset ovat pieniä välähdyksiä jostain, joka kerran oli, hyvin lähellä ympärillämme. Näistä hetkistä on nyt jäljellä yksi pieni pala valoherkkää paperia ja muisto."

Nothingness Finland näyttely on myös osa Arkista Vimmaa-festivaalin ja Arctic Design Weekin ohjelmaa.

Panu Johansson on kuvataiteilija ja kokeellisen elokuvan tekijä. Hän työskentelee liikkuvan kuvan, valokuvan ja äänen parissa. Johanssonin teoksia on ollut esillä erilaisilla festivaaleilla, tapahtumissa ja näyttelyissä vuodesta 2000 lähtien.

Johanssonin teoksissa toistuvia teemoja ovat mm. muistot, maisema, kokeellisen elokuvan historia ja kulttuurihistoria. Työskennellessään liikkuvan kuvan parissa Johansson suosii yleensä filmimateriaaleja ja käyttää mielellään found footage–aineistoa. Hän tuottaa myös elokuviensa ääniraidat yleensä itse. Johanssonin työskentelyä kuvaavat osuvasti monet kokeellisen elokuvan puolelta kotoisin olevat käsitteet kuten maisemaelokuva, henkilökohtainen elokuva, kollaasielokuva
tai päiväkirjaelokuva.

Johansson on Muu ry:n, AV-arkin, Kuvaston, Lapin taiteilijaseuran ja Pohjoinen mediakulttuuriyhdistys Magneetin jäsen. Taiteellisen työskentelynsä ohella hän on viime vuosina ollut erittäin aktiivisesti mukana toteuttamassa ja kuratoimassa erilaisia mediataiteeseen liittyviä tapahtumia Pohjois-Suomen alueella.

https://www.instagram.com/panujohansson/

Lisätiedot:
Lapin taiteilijaseura_logo.jpg

4.3.2020 - 29.3.2020 11:00–18:00