Jälkiä -Teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyt / Jälkiä -Teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta
Näyttelykalenteri
Taikuri_Jälkiä www sivu.jpg

Jälkiä on koottu Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta juhlistamaan Korundin 10 vuoden taivalta. Näyttelyyn on valittu teoksia Korundin avajaisnäyttelystä juhlavuoden kunniaksi. Lisäksi esillä on Wihurin rahaston uusimpia hankintoja.

Mitkä asiat jättävät jäljen? Jälki voi näyttäytyä konkreettisena tai se voi olla ihmismielen muistijälki. Näyttelyn teokset kuvaavat erilaisia jälkiä ihmisestä, tunteista ja luonnosta. Taideteoksen sanoma jättää jäljen ja se herättää katsojassa aikaisemmin koetun tunteen. Jälkiä – näyttely haluaa herätellä huomaamaan kaikki pienetkin jäljet, mitä jokapäiväisessä elämässä kohdataan.

Ihmisen katse jättää jäljen - tämä tulee hyvin esille Marja Pirilän teoksessa Minä olen. Valokuvasarjassa Pirilä on kuvannut yhden koululuokan lapsia murrosiän kynnyksellä. Nuoret katsovat kameraan mietteliäinä ja omana itsenään. Kuvat kertovat nuoruuden kasvukivuista ja elämän vakavuudesta. Teos muistuttaa kuinka tärkeää on olla oma itsensä elämän vaihtuvissa hetkissä.

Joskus jälki on maalia pöydällä tai sadepisaroita asfaltilla. Liisa Karintauksen Soldier – teos koostuu pienistä maalitäplistä, jotka piirtävät ilmaan utuisen hahmon. Anu Tuomisen Sadetakista tippuneet pisarat ovat kuin pysähtyneet hetkeen.

Jukka Mäkelän Maisema ja Maija Närhisen Pyyhekumi ovat kumpikin arjen tavaroista rakentuvia näkymiä. Ensinäkemältä väripintoina avautuvat teokset vievät katsojan omiin muistoihin, joita usein tavaroihin ympärillämme linkittyy.

Jäljet näyttäytyvät myös valoina ja varjoina. Kirsi Kaulasen kaunis valoteos Kauneimmat uhanalaiset kasvimme heijastaa luonnonjälkiä tummaan seinään. Lotta Hännisen Cc-teoksen kuviot taas muuttuvat valon vaikutuksesta.

Vaikuttava Arttu Niemisen video Awareness imaisee katsojan pohtimaan luonnon syvintä olemusta ja sen tärkeyttä maailmankaikkeudessa. Video vie myös ajatukset elämän äärettömyyteen ja jatkuvuuteen, katsomiskokemus on huikea.

Wihurin rahaston lahjoittamaan suomalaisen nykytaiteen kokoelmaan kuuluu yli 3400 teosta. Kokoelma, jonka koti Rovaniemen taidemuseo on, kattaa merkittävän kokonaisuuden vaikuttavimmasta suomalaisesta nykytaiteesta.

Näyttelyssä on mukana teoksia seuraavilta taiteilijolta:
Anoschkin Jasmin, Goman Jussi, Gottberg Susanne, Hamari Mia, Hänninen Lotta, Hautamäki Ilari, Heiska Hannaleena, Helasvuo Maija, Karintaus Liisa, Karsi Jouna, Kaulanen Kirsi, Krokfors Kristian, Kuokkanen Essi, Luukkola Pekka, Martikainen Kaari, Mäkelä Jukka, Mäkelä-Haapalinna Pirkko, Närhinen Maija, Nieminen Arttu, Nurminen Tiina Elina, Pieski Outi, Pirilä Marja, Pohjola Mikael, Pulkkinen Anssi & Rautiainen Taneli, Rekula Heli, Ruscica Jani, Ryhänen Heli, Salmenkivi Maiju, Somma Ossi, Suhonen Anu, Toija Tommi, Törrönen Anssi, Tuominen Anu, Uusitalo Kristiina, Weckman Jan Kenneth, Winqvist Merja

Jälkiä levittäytyy 22.9. alkaen koko museon alakertaan ja mukaan tulevat myös:
Bjarland Sara, Engblom Tom, Heikkilä Markku, Karila Eemil, Kurki Jarmo, Matikainen Tiia, Oikarinen Mari, Tuori Santeri, Ulmanen Veijo ja Ypyä Teuvo.

12.2.2021 - 13.3.2022 0:00–0:00