Henri Hagman

Henri_Hagman_nettiin_960x540px.jpg

”Taiteeni pohjateemat ovat 20 vuoden ajan olleet energinen väri-ilmaisu ja meditatiivinen tapa aistia.”

Näyttelyn avajaiset
to 2.12. klo 18

Huomioithan, että olemme ottaneet yleisötapahtumia koskien käyttöön koronapassin.
Lue lisää ja tutustu ohjeisiin täällä.

Rovaniemen taidemuseo esittelee pohjoisen taiteen ilmiöitä ja tuo esille paikallisia taiteentekijöitä. Henri Hagman (s. 1974) on Rovaniemellä asuva taidemaalari. Näyttely julkaisuineen on hänen Lapin yliopiston Taiteiden tiedekuntaan valmistelemansa väitöskirjan taiteellinen osuus. Hagman tutkii teoksissaan ennen kaikkea abstraktin väri-ilmaisun ulottuvuuksia. Teosten ja tutkimuksen muita teemoja ovat viittaukset kulttuurihistoriaan sekä kysymykset taideteoksen ja taiteilijuuden olemuksesta.  

- Tutkin värillä ilmaisemista maalaustaiteessa ja punnitsen sitä tällä kertaa vallitsevien taidekäsitysten valossa. Tarkoituksenani on tulla vastaan samanaikaisesti sekä laajemman yleisön makua että taidemaailmaan sopivaa käsitteellisyyttä. Pitäydyn kuitenkin siinä, mitä itse pidän taiteellisena laatuna ja toisaalta siinä, mikä ilmentää minua itseäni ja käsitystäni elämästä.

Näyttelyssä on esillä maalauksia, joista osaa taiteilija on työstänyt jopa kymmenen vuotta. Pitkittynyt tekoaika voi lopulta johtaa radikaaliin muutokseen teoksen olemuksessa. Maalauksesta saattaakin tulla kuva, veistos, animaatio tai käsitteellinen prosessi. Useampi sata teosta on taiteilijan työhuoneilla valmistumassa. - Aina vain, vuodesta toiseen ne epäröivät itseään kuin ihmisenkaltaiset olennot. Homma alkaa vaikuttaa jo suurelta parodialta.

Taiteilija tekee koko tuotantoaan samanaikaisesti valmiiksi. Ehkä kaikki on valmista viimein 40 vuoden kuluttua, mutta ainoakaan yksittäinen teos ei ennen sitä. Toisinaan kuitenkin ilmaantuu jostakin teema, ajatus tai utelias aihe, joka ankkuroi teoksen värit ja muodot selkeään ryhtiin. Silloin teos menettää paljon, mutta saavuttaa silti kokonaisuuden. Teos syntyy, mutta samalla se myös jossain määrin lakkaa olemasta.

Henri Hagman jatkaa joidenkin teosten työstämistä vielä näyttelyn aikana Korundin näyttelysalissa. Museovierailijalla on hieno mahdollisuus päästä näkemään taiteilijan työskentelyä.

Kuva: Mami Wata. 2014-2021. Vesiväri, epoksi, akryyli.

3.12.2021 - 3.4.2022 0:00–0:00