Helmikuun taiteilija: Juhani Tuominen - Şehzade Mehmed Türbesi (Prinssi Mehmedin hauta)

Juhani_Tuominen_960x540.jpg

Lapin taiteilijaseuran helmikuun kuukauden taiteilija on Juhani Tuominen.

Şehzade Mehmed Türbesi (Prinssi Mehmedin hauta)

"Istanbulin Şehzadebaşıssa sijaitseva türbe (hautarakennus) ja sen ympärillä oleva hautausmaa-alue on ollut suljettuna yleisöltä 1920-luvulta saakka. Türbe niin kuin moskeija ja muutkin hautausmaa-alueen rakennukset ovat Mimar Sinanin suunnittelemia, 1500-luvulta, Kanun Sultan Süleymanin (Süleiman Suuren) ajalta.

Vuoden 1992 keväällä hautausmaan portti oli raollaan, ja pääsin livahtamaan sisälle. Myös türben ovi oli auki; kurkistin sisään, ja lyhyen hetken ajan sain nähdä sen interiööriä. Huomioni kiinnittyi silloin erityisesti rakennuksen kaakeleihin, joiden väritys poikkesi aikalaiskaakeleista muun muassa voimakkaan keltaisen värinsä takia. Sain otetuksi jonkinlaisen hämärän valokuvan tilasta. Valokuvasta ei juurikaan ollut apua, kun yritin virkistää muistia näkemästäni; se oli ainoastaan muistutus siitä, että oli käynyt tilassa ja nähnyt sen. Maalasin myöhemmin yhden kookkaamman maalauksen, jonka nimesin Şehzade Türbesiksi.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin tämä türbe ja saman alueen muutkin türbet oli entisöity ja avattu yleisölle. Menin tietenkin uteliaana katsomaan muistikuvani jo omakseen rakentamaa kohdetta. Kokemuksen jälkeen aloin käsitellä Şehzade Mehmedin Türbeä uudelleen. Tämän näyttelyn maalaukset ovat osa tuon uuden kohtaamisen kokemusta.

Haudassa on neljä kenotafiarkkua (muistoarkkua). Prinssi Mehmedin, hänen tyttärensä Humușah Sultanin, Mehmedin veljen prinssi Cihangirin ja tuntemattoman henkilön arkku. Erityispiirre on hieno puinen kuutiomainen baldakiini Prinssi Mehmedin kenotafin yläpuolella. Se ehkä viitta Mekan Kaabaan."

Juhani Tuominen on Oulussa 1949 syntynyt taidemaalari, joka työskentelee ja asuu Rovaniemellä ja osa-aikaisesti myös Istanbulissa.

Teostiedot:
III Şehzade türbesi, 2019

Taiteilijan yhteystiedot:
 
juhani.tuominen@juhanituominen.net

 

Lisätiedot:

Lapin taiteilijaseura_logo.jpg

31.1.2019 - 27.2.2019 11:00–18:00