Helmi Remes ja Jaakko Liikanen: LASI

Helmi_Remes_Jaakko_Liikanen_960x540.jpg

LASI -näyttely esittelee lasinpuhaltajamestari Jaakko Liikasen (s. 1949) ja lasitaiteilija Helmi Remeksen (s. 1983) haastavilla lasinpuhallustekniikoilla valmistettuja uniikkeja lasiesineitä ja taideteoksia, jotka kertovat vivahteikasta tarinaa perinteisen käsityöammatin maailmasta. Kaksi lasintekijää esittäytyvät nyt ensimmäistä kertaa yhteisnäyttelyssä, joka sisältää töitä vuosien varrelta aina uusimpiin teoksiin.

”Lasi on täysin vanginnut minut. Kun siihen kerran koskee, ei se päästä otteestaan.”

Liikanen ja Remes ovat pitkään työskennelleet yhdessä Riihimäen vanhalla lasitehtaalla Osuuskunta Lasismissa, jossa Helmi Remes on yksi perustajajäsenistä ja Jaakko Liikanen kunniajäsen. Jaakko Liikanen on yksi Suomen harvoista eläkkeelläkin aktiivisesti työskentelevistä lasinpuhaltajamestareista ja hänen ura alansa ammattilaisena on merkittävä.

Helmi Remes on monipuolinen lasitaiteilija, jonka teoksia Jaakko Liikanen on vuosien mittaan toteuttanut muiden puhaltajien ohella. Remeksen lasiteoksia on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä niin kotimaassa kuin Euroopassa.

Lasi on täysin vanginnut minut. Kun siihen kerran koskee, ei se päästä otteestaan. Yhteisnäyttelyn järjestäminen lasinpuhaltajamestarin Jaakko Liikasen kanssa on minulle kunnia-asia. Olemme työskennelleet yhdessä useiden vuosien ajan. Hän on antaumuksella välittänyt nuorille lasinpuhaltajille ja taiteilijoille omaa tietotaitoaan, juuri niitä tärkeitä asioita joita ei kirjoista opita. Hänen taitavissa käsissään on syntynyt paljon teoksia ja tässä näyttelyssä myös valtaosa töistäni on Jaakon kädenjälkeä.” Remes kuvailee.

Molemmat lasintekijät ovat myös asuneet Pohjois-Suomessa ja Lappi ja sen karu upea luonto on tehnyt heihin lähtemättömän vaikutuksen, tästä syntyi idea Lappi-aiheiselle yhteisnäyttelylle Rovaniemen taidemuseoon.

Lappi ja sen luonto on vetäneet minua puoleensa koko ikäni. Jo lapsuudessani vuodenaikojen vaihtelut ruokkivat mielikuvitustani. Missä muualla pimeys on niin salaperäinen ja missä muualla valoisuus yhtä ainutkertainen? Revontulet, kelmeä kaamoskuu, hankien sininen hohde, tunturipurojen riitteiset reunat, kevään hennon vihreyden muuttuminen kesän hehkuviksi kirkkaiksi väreiksi… Näyttelyssä on esillä pitkän lasimatkan varrella tekemiäni esineitä, joiden syntyyn on vaikuttanut pohjoisen luonto. Myös uusien esineiden syntyyn haen ideoita Lapista. Haastava, kuuma materiaali asettaa rajoja teosten toteuttamiselle, joten mieleen painuneita hetkiä voi esittää vain yksityiskohtia kuvaten.” Liikanen kertoo.

Näyttelyn teoksissa voi aistia juuri yksityiskohtien oivaltamista. Teokset kuvaavat hetken luomia pieniä tunnelmia Lapin luonnosta. Molemmat tekijät kuvaavat lasiteoksissaan omia havaintoja ja muistoja Pohjois-Suomen jättämästä jäljestä.

Myös Remeksen teoksissa palataan lapsuusmuistojen Lappiin. ”Korostan teoksissani yksityiskohtia, siirrän lasiin pieniä maisematunnelmia joita kohtaan luonnossa liikkuessani. Lapsuusmuistoni liittyvät vahvasti Lapin luontoon, talvipakkasiin jolloin tähtitaivas oli kirkas ja kuutamo loi valkoisen lumen kautta valoa pimeyteen. Saatoin vain maata 30 asteen pakkasessa hangessa ja katsella taivaalle.” Remes tiivistää.

Lasinpuhallus on valittu Suomen kansalliseen Elävän perinnön luetteloon viime vuonna. ”Näyttelymme onkin onkin kunnianosoitus koko ajan muuttuvalle alalle.” Remes painottaa.

www.helmiremes.com
www.lasismi.fi

30.11.2018 - 24.2.2019 11:00–18:00