François-Auguste Biard: La Laponie Mythique – Myyttinen Lappi

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyt / François-Auguste Biard: La Laponie Mythique – Myyttinen Lappi
biard.jpg

Rovaniemen taidemuseo järjestää näyttelyn ranskalaisen taidemaalarin François-Auguste Biardin Lappi-aiheisista teoksista. Vuonna 1839 Biard matkusti Orleansin herttuan, Ludvig Filipin jalanjäljillä Lapissa ja kuvasi tarkkoja näkymiä saamelaiskylistä ja -kodeista esineistöineen, pukuineen ja elintapoineen – aikana, jolloin vain harva taiteilija oli todella käynyt Lapissa. Nämä varhaiset ranskalaisen retkikunnan ja lappilaisten kohtaamisia kuvaavat teokset ovat ensimmäistä kertaa esillä Suomessa.

Kun vallankumouksen aallot pyyhkivät Ranskaa, monet aateliset pakenivat ulkomaille. Myös nuori Orléansin herttua Ludvig Filip jätti Ranskan 19-vuotiaana eikä palannut kotimaahansa 21 vuoteen. Keväällä 1795 Ludvig Filip matkusti pohjoiseen, aina Lappiin saakka, salanimellä monsieur Müller. Hän kulki kahden seuralaisensa kanssa Kööpenhaminan ja Trondheimin kautta Hammerfestiin. Syksyllä seurue palasi Suomen Lapin kautta Ruotsiin.

56-vuotiaana Ranskan viimeiseksi kuninkaaksi noussut Ludvig Filip lähetti kaksi tieteellistä retkikuntaa nuoruutensa pakovuosien Pohjolaan. Tykkialus La Recherche lähti Ranskan Le Havresta kohti pohjoista vuosina 1838 ja 1839. Jälkimmäisellä matkalla oli mukana kuninkaan luottotaiteilija, François-Auguste Biard (1799–1882) tarkoituksenaan kuvittaa kuninkaan nuoruuden seikkailuja villissä ja myyttisessä Pohjolassa.

Retkikunnan tuomisina olikin ainutlaatuista tietoa Pohjolan floorasta ja faunasta, etnografiasta, geologiasta, minerologiasta, ja taivaan ilmiöistä. Matkan edetessä pitkälti paikallisen oppaansa, Lars Levi Laestadiuksen ansiosta retkikunta innostui yhä enemmän myös paikallisista kulttuureista ja elintavoista, eritoten saamelaisista. Taiteilija Biard maalasikin tarkkoja näkymiä saamelaiskylistä ja -kodeista esineistöineen, pukuineen ja elintapoineen – aikana, jolloin vain harva taiteilija oli todella käynyt Lapissa. Myös romanttishenkiset kuvaukset urhoollisesta herttuasta armottoman luonnon ja erämaan keskellä ovat vaikuttavaa nähtävää. Biard toteutti maalaustensa pääaiheet todellisella taituruudella, jokaisen yksityiskohdan huomioon ottaen. Tarkka taltiointi toimi aikakauden dokumentaationa, kun valokuvausta ei vielä ollut.

Nämä varhaisimpia ranskalaisten ja saamelaisten kohtaamisia kuvaavat teokset eivät ole olleet Suomessa koskaan aikaisemmin esillä. Teokset ovat peräisin Nordnorsk Kunstmuseumin kokoelmista Norjasta, Ranskan historiallisesta museosta Versaillesista, Pietarin Arktisen ja Antarktisen museon kokoelmista Venäjältä ja yksityiskokoelmista Suomesta.

Francois-Auguste Biardin maalauksiin pohjautuva seminaari järjestetään Korundissa keskiviikkona 22.2. klo 12.00-16. Seminaari on pääosin suomenkielinen ja siihen on vapaa pääsy. Seminaarin puhujina ovat emeritusprofessori  Juha Pentikäinen, tutkija Baptiste Henriot, dosentti Osmo Pekonen ja tutkija Ari Laakso. Näyttelyn avajaiset ovat samana päivänä klo 18.00.

Kuva: Francois-Auguste Biard, The Minister Laestadius Teaching Laplanders, 1840, oil on canvas, 131 x 161 cm. Nordnorsk Kunstmuseum

22.2.2017 - 25.6.2017 11:00–18:00