Con Amore - Teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyt / Con Amore - Teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta
Con Amor Exhibition-nettiin2.jpg

Valoa, värejä ja rakkautta keskelle pimeintä talvea. Wihurin kokoelman upea teemanäyttely on tällä kertaa koottu rakkaudella.

Con Amore on varsinaisesti musiikkitermi ja tarkoittaa Rakkaudella. Tähän näyttelyyn on koottu Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta suomalaista nykytaidetta jonka monipuolisuus osoittaa teeman monet variaatiot.

LÄHEISEMME

Kuvataiteessa rakkaudella kuvataan usein ihmisiä, lähinnä sukuun kuuluneita tai kuuluvia henkilöitä. Lähtökohtana voi olla vanha valokuva, kuten Tuula Lehtisen teoksissa Lucia I ja II tai Sari Kemppisen teoksessa Aika II, jonka toteutustapa on poikkeuksellinen. Kuvan rasteripinta on koottu mustista napeista.

Usein lapsia sekä isovanhempia kuvataan rakkaudella. Sekä Harri Kivijärvi veistoksessaan Rannalla että Santeri Tuori videossaan Liina löytävät lapsesta omintakeisia piirteitä, ujoutta, huolenpidon tarvetta. Eija Isojärven paperiveistos Mummin sydän sekä Kirsi Tapperin puureliefi Isoäitini oli intiaani kertovat kaipuusta molemmat omalla tavallaan.

Juhani Harri kertoo meille installaatiollaan Marraskuisen pitkän harmaan kuumeisen yön uni tarinan lapsen pettymyksestä, kun isä ei tuonutkaan tuliaisena lupaamaansa perhosta.

Rafael Wardin vaimo sairastui Alzheimerin tautiin 90-luvun lopussa ja taiteilija kuvasi sairaalan arkea monissa pastellimaalauksissaan.
Muistisairaus ei välttämättä ole niin paha kuin ajatellaan. Muisti ja lähimuisti kyllä katoavat, mutta tilalle voi tulla jotain uutta ja kaunista. Vaimostani nousi esiin runollisuus ja taiteellisuus. Sairausaika myös lähensi meitä. Vaimoni sanoikin, että sairaus voi olla myös siunaus," kertoo Wardi vuonna 2001 menehtyneestä puolisostaan Mia Gustafssonin haastattelussa v. 2013 Yle uutisille.

Viggo Wallensköldin maalauksissa kuvataan lämmöllä fyysisesti poikkeavia ihmisiä. Kuutti Lavosen suuret kasvokuvat viittaavat kiinnostukseen renessanssin ja barokin kuvakieleen.

LUONTO JA HARRASTUKSET

Leena Luostarinen oli Pariisin matkallaan nähnyt puun, jonka kylkeen oli kaiverrettu lause Je t'aime á l'infini - Rakastan sinua ikuisesti. Tunne välittyi niin voimallisesti, että taiteilija halusi ikuistaa sen suureen maalaukseen. Luonto itsessään on monelle taiteilijalle lähtökohta, kuten Sinikka Tuomisen abstrakteissa maalauksissa Rantatie ja Kultamaa.

Rakkauden kohteina ovat usein myös harrastukset – vaikkapa polkupyöräily, kuten Arto Korhosen teoksessa Sampan pyörä. Kirjallisuus, kuten Leila Lipiäisen pienissä installaatioissa ja musiikki, kuten Anitra Lucanderin maalauksessa Musiikkihetki ovat usein tärkeitä, rakkaudella kuvattavia kohteita. Jani Hännisen maalaus Big fat Zero lienee kunnianosoitus Graham Parkerin samannimiselle punk-kappaleelle.

RAKKAUDELLAKO?

Taiteella voi myös kertoa arveluttavista rakkauden kohteista, kuten ehkä Hannu Väisäsen teoksessa Palvottu mestari. Voiko kukaan olla äärettömän palvonnan kohteena? Anita Jensenin teoksessa Mahdollisuus kulta kuvaa ahneutta, joka korostui etenkin siirtomaavallan aikana, jolloin unelmoitiin mittaamattomista aarteista ja kullan tuomasta vallasta. Monesti rakkaus myös särkee sydämiä, kuten Anssi Jääskeläisen teoksessa Epäonnistunut rakkausyritys tai Outi Heiskasen pienessä etsauksessa Siipirikko.

Taiteilijat tekevät taidetta itse asiassa rakkaudella itse taiteeseen. Rafael Wardi on sanonut, että pelkkä taito ei riitä, pitää olla tunne ja intohimo. Tunne välittyy ja hyvä taide puhuttelee katsojaa huomaamatta.

Näyttelyn taiteilijat: Aaltonen Erna, Andersson Ville, Erkkilä Jaana, Halinen Kaisaleena, Hänninen Jani, Hänninen Ulla-Maija, Heikkilä Erkki, Harri Juhani, Heiskanen Outi, Hyvärinen Helvi, Immonen Kati, Isojärvi Eija, Isomaa Eeva-Liisa, Jääskeläinen Anssi, Jämsä Aarne, Jensen Anita, Kajander Ismo, Kannisto Aino, Kemppinen Sari, Kivalo Inka, Kivijärvi Harry, Korhonen Arto, Kuukka Raakel, Laine Lauri, Lavonen Kuutti, Lehtinen Tuula, Lipiäinen Leila, Lucander Anitra, Luostarinen Leena, Niva Jussi, Oikarinen Antti, Peltokangas Matti, Piilola Tamara, Ryhänen Heli, Schroderus Noora, Suorajärvi Satu-Minna, Tapper Kirsi, Tuisku Kari, Tuominen Sinikka, Tuori Anna, Tuori Santeri, Ukkola Hilkka, Uusitalo Kristiina, Väisänen Hannu, Virta Ulla, Wallensköld Viggo, Wardi Rafael

6.11.2018 - 31.3.2019 11:00–18:00