ANDREAS ALARIESTO – Heinäkengät heittelevät

Alariesto_960.jpg

Andreas Alarieston (1900–1989) syntymästä tulee kuluneeksi tänä vuonna 115 vuotta. Korundin kesänäyttelyssä nähdään itseoppineen taidemaalarin ja armoitetun tarinankertojan maalauksia ja valokuvia. Alarieston maalauksissa Lappi, sen luonto ja ihmiset heräävät omalaatuiseen hehkuun.

Alariesto nousi kuuluisuuteen vasta vanhuutensa päivinä. Hänen ensimmäinen näyttelynsä järjestettiin suoraan Suomen taide-elämän keskuksessa, Helsingin Taidehallissa taiteilijan ollessa 75-vuotias. Näyttely oli menestys ja taiteilijasta tuli yleisön ja median suosikki.
Ensinäyttelyssä taiteilija kertoo taiteensa päämäärästä: "Olen tehnyt nämä kuvat, koska nykyinen ja tuleva sukupolvi ei tosiasiassa tiedä mitään menneisyydestä eikä esi-isien elämästä. Ja minunkin pensselini heittää kohta heilumasta."

Andreas Alariesto oli erikoislaatuinen yhdistelmä kansanmiestä, taiteilijaa ja perinteen tallentajaa. Jo varhain hän ymmärsi, että hänen elämäntehtävänsä oli säilyttää ja siirtää tuleville sukupolville entisten aikojen muistot ja perinteet. Alariesto jätti perinnöksi merkittävän taiteellisen ja kansantieteellisen tuotannon, jolle on vaikea löytää vertailukohdetta. Hän teki mittavan elämäntyön maalaamalla ja kertomalla tarinoita Lapin menneestä elämänmuodosta, ihmisten arkielämästä ja tavoista. Saamelaisten elinkeinot, rakennukset, vuotuiset muuttoretket ja omaleimainen kulttuuriperinne välittyvät meille eloisasti ja värikkäästi, sanoin ja kuvin. Kuvauksia sävyttävät lempeä huumori ja vanhaa perinnettä kunnioittava elämänasenne. Hän on onnistuneesti tallettanut nykypolville kokonaisen menneen ajan maailman: sen vanhan Lapin, jota ei enää ole.

Andreas Alarieston tuotantoa on Rovaniemen taidemuseon kokoelmissa ja Alarieston museo-galleriassa Sodankylässä. Rovaniemen taidemuseo on julkaissut 2008 yhteistyössä Lapin yliopiston kanssa hienon kirjan taiteilijan tuotannosta, Andreas Alariesto, Tarinankertoja Lapista. Kirjassa esitellään taiteilijan elämää, maalauksia, tarinoita ja lauluja. Kirja on myös käännetty englanniksi, Andreas Alariesto, a Storyteller from Lapland.

14.5.2015 - 27.9.2015 11:00–18:00