Sinisiä ajatuksia - Teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyhistoria / Sinisiä ajatuksia - Teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta
Näyttelyt 2014-
960x540_Tiina Heiska_Butterfly_nettiin.jpg

Kesän uudessa näyttelyssä Wihurin rahaston kokoelman helmet kutsuvat ajattelemaan Sinisiä ajatuksia. Poikkeuksellisen kevään jälkeen näyttely tarjoaa hengähdystauon arjesta ja avaa katsojan eteen uudenlaisen maailman.

Sinisiä ajatuksia -näyttelyyn on koottu romanttisia, herkkiä, humoristisia ja ajattelemisen aihetta antavia teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta. Itsenäisen näyttelyosionsa muodostaa Sininen torni -satukuvakirjan pohjalta rakennettu kokonaisuus.

Näyttelyssä on lukuisia ennennäkemättömiä teoksia, mutta myös kokoelman vanhempaa kerrostumaa. Erik Granfeltin alastontutkielmat ja Sven Grönvallin asetelma 1950-luvulta tai Eva Cederströmin asetelmat 1960-luvulta käyvät luontevaa keskustelua tämän päivän taiteen kanssa.

Esillä on myös mittava kattaus kotimaista keramiikkataidetta. Kati Tuominen-Niittylä ja Erna Aaltonen ovat kansainvälisesti tunnustettuja, pitkän linjan keraamikkoja. Riku Riippa, Tiia Matikainen ja Kim Simonsson edustavat nuorempaa polvea. Kim Simonssonin vihreä sammalkansa on viime vuosina valloittanut yleisön sydämet. Samettipintainen Voodoo-tyttö on saanut näyttelyssä seurakseen kultakasvoisen ja mustaan huppuun verhoutuneen tyttöhahmon. Romanttisen nykymaiseman mestarin, Petri Ala-Maunuksen Winterfell tarjoaa taustalle utooppisen kauniin maailman.

Ensimmäistä kertaa nähtävillä on myös Lauri Astalan videoteos, Pieni spektaakkeli keveydestä (2005). Katsoja astuu teokseen, jossa on vain pientä liikettä, mutta siitä huolimatta kokemus voi olla tasapainoaistia haastava. Toinen ensiesityksensä saava videoteos on Marga Doekin The Blue Painter (2017), joka on taiteilija Risto Suomen uneen tehty animaatio. Animaatiossa kuten myös unessa liikutaan varsin kiehtovissa paikoissa kuten Pariisin Seine-joella.

Sinisiä ajatuksia -näyttelyn on kuratoinut museolehtori Kaija Kähkönen.

Sininen torni

Sininen torni -näyttelyn pohjana on satukirja, jossa Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelman taideteokset ovat alkaneet elää ja kertoa omaa tarinaansa. Näyttelyssä on esillä Sininen torni -satukirjan alkuperäiskuvituksia sekä niitä Wihurin kokoelman teoksia, jotka esiintyvät kirjassa.

Sadussa Pan-huilua soittava poika tapaa sinisessä tornissa asuvan tytön ja linnun. Paha Usvatar, sumunhaltija, on taikonut tytön ja hänen lintunsa niin, että poistuessaan tornista sitä ympäröivään kuihtuneeseen puutarhaan he muuttavat muotoaan - tyttö muuttuu harmaan kiven kaltaiseksi ja lintu ilkeäksi varikseksi. Yhteisvoimin huilunsoittajapoika ja sinisen tornin tyttö päättävät ajaa Usvattaren tiehensä ja herättää puutarhan henkiin. Pan-huilua soittava poika sai syntynsä Helvi Hyvärisen samannimisestä veistoksesta ja harmaassa tytössä on samoja piirteitä kuin Esa Riipan Häirikkö-nimisessä grafiikan vedoksessa. Sininen tyttö pohjautuu Kirsi Neuvosen grafiikan vedokseen Syöksylentäjän morsian.

Satukirjan Sininen torni on kirjoittanut ja kuvittanut Hanna Immonen. Olennainen osa kirjaa on Jenny ja Antti Wihurin rahaston taidekokoelman teokset, jotka ovat innoittaneet tarinan muodostumisessa.

Jenny ja Antti Wihurin rahaston lahjoittamaan suomalaisen nykytaiteen kokoelmaan kuuluu lähes 3400 teosta ja se on yksi Suomen hienoimmista nykytaidekokoelmista

Tiina Heiska: Butterfly, 2018, öljy kankaalle (yksityiskohta)
Kuva: Arto Liiti / Rovaniemen taidemuseo

2.6.2020–18.10.2020 11:00–18:00