Seitakuoron Elämä herää – ja muita uutuuksia

Olet tässä: Etusivu / Tapahtumakalenteri / Seitakuoron Elämä herää – ja muita uutuuksia
Seitakuoron kuva nettisivuille.jpg

Seitakuoron konsertti Elämä herää – ja muita uutuuksia kuljettaa kuulijan uuden elämän syntysijoille, luonnon monimuotoisuuden äärelle ja paukkuvan pakkasen armottomaan otteeseen. Syysillassa tunnelmoidaan kolmen viime vuonna kuoron säestyskilpailuun osallistuneen teoksen parissa. Konsertin johtaa Kadri Joamets.

Aluksi kuullaan nimikkoteos ja sävellyskilpailun voittaja Elämä herää. Kappaleen on säveltänyt Nils Burgman kuorolle ja vibrafonille. Se väreilee kevään ensihetkissä klustereillaan ja toistuvilla sävelkuvioillaan. Teos on herkkä tuokiokuva uuden elämän alusta ja syntymän kauneudesta. Helsinkiläisen Matteuksen seurakunnan kirkkomuusikko Burgman on menestynyt sävellyksillään myös monissa muissa kilpailuissa.

Rovaniemeläisen Joona Sarasteen Anarktika palkittiin kilpailun kolmanneksi parhaana sävellyksenä. Kappale kuvaa atonaalisesti ja jopa kauhukuvia maalaillen ilmastonmuutoksen vaikutusta arktisten vesilintujen muuttoon. Saraste on säveltänyt Anarktikan kuorolle, vibrafonille ja marimballe. Kirkkomusiikkia opiskelleen säveltäjän teoksia on tilattu useisiin juhlatilaisuuksiin.

Illan kolmas kappale on amerikkalaisen nykysäveltäjä Evan Chapmanin Cassiopeia, jonka mystiseen maailmaan Lapin sotilassoittokunnan lyömäsoittajat Markus Lindell ja Casper Lidsle uppoutuvat kahden vibrafonin voimin. Kappale on saanut nimensä paitsi kuuluisan tähdistön, myös säveltäjän lapsuuden perheen kultaisen noutajan mukaan.

Konsertti päättyy Tarmo Lönnbergin kaksiosaiseen teokseen Pieni melankolinen antologia, lappilaisittain. Säveltäjä luonnehtii kappalettaan kammottavan ja kaiken pysäyttävän pakkasen ihasteluksi. Teos tavoittelee rauhantunnetta ristiriitaisuuksien takana. Se kuvaa hetkiä ja kuvia, vaikka ensimmäinen osa onkin naamioitu kissan tarinaksi. Toinen osa, Haiku on valmistunut turvatarkastajana toimivan säveltäjän yövuorojen tauoilla ulkona räiskyvän pakkasen inspiroimana. Ensiesityksensä saavassa kappaleessa kuullaan kuoron lisäksi crotalesta ja vibrafonia.

Casper Lidsle, vibrafoni
Markus Lindell, crotales, marimba ja vibrafoni

Kesto n. 1h, ei väliaikaa.

Toistaiseksi Korundin konserttien ja esitysten yleisömäärä on normaalia pienempi. Korundi-salissa joka toinen paikka on käytössä niin, että istumapaikkojen väliin jää 1-2 metrin turvaväli. Suosittelemme kasvomaskien käyttöä konserttiin ja esityksiin osallistuessa.

26.9.2020 17:00–18:00