Marraskuun taiteilija: Leila Lipiäinen - Mielen metsä - Vedostettuja kertomuksia

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyt / Marraskuun taiteilija: Leila Lipiäinen - Mielen metsä - Vedostettuja kertomuksia
Leila Lipiäinen Kotikuusi III_960x540px.jpg

Lapin taiteilijaseuran kuukauden taiteilijana marraskuussa Leila Lipiäinen.

"Olen tehnyt esineinstallaatioita vuosia. Niiden rinnalle olen löytänyt grafiikan tekemisen ilon. Käyttämäni grafiikan tekniikat mahdollistavat suurpiirteisen ilmaisun. Se ei ole pientä ja tarkkaa. 
Grafiikan tekniikoilla voin ilmaista itseäni kaksiulotteisesti. Teen isoja pintoja grafiikkaa, kokeilevan grafiikan keinoin – linoleikkausta, carborundumia sekä ikiaikaista kivilitografiaa. 

Kokeileva grafiikka on yllätyksiä täynnä. Yhdistämällä carborundum-tekniikkaa ja linoleikkausta, vedostaen useampia laattoja toinen toisensa päälle syväpainopaperille, saa aikaa tuloksen, joka yllättää tekijänsä. Kuvat ovat abstrakteja, vaikka lähtökohta idealle olisi tunnistettavissa. Värit muuttuvat kerroksittain vedostaessa, toinen vaikuttaa toiseen. Kaksiulotteisesta tulee kolmiulotteinen vaikutelma. Kiehtovaa ja taianomaista. Vaikka grafiikka on tekniikkana monistamisen mahdollistava, näillä tekemilläni tavoilla teokset ovat uniikkeja (T.p.l ’a 1/1).

Näyttelyn nimi on MIELEN METSÄ – vedostettuja kertomuksia. Nähtävänä on jotain näkyvää ja ehkä tunnistettavaa. Työt tulivat esiin sattumalta, suurin osa valmistui kesän 2018 aikana. Niitä tuli yllättäen runsaasti eivätkä kaikki teokset mahtuneet tähän näyttelyyn. 

Teoksissa toistuvat teemat, joita varioin vedostaen linolaatoilla värillisten carborundum-vedosten päälle. Alussa ne olivat jotain aivan muuta, kunnes keskeneräiset vedokset ehdottivat asioita, kokeilemaan ja toistamaan. Senkin uhalla, että tuloksena olisi ollut täydellinen katastrofi. Metsään voi mennä niin monella tavalla. 

Syväpainopaperille vedostetut kuvat eivät ole kehystettyjä, jolloin korostuu tekniikoiden kokeilevuus ja työn vaiheiden eteneminen. Linolaatan reunojen hennotkin viivat pääsevät näin näkyviin. Vedokset ovat uniikkeja lukuun ottamatta Mustakuusi-vedosta."

Teostiedot:
Kotikuusi III, yksityiskohta. 2018, carborundum ja linoleikkaus. Kuvaaja: Marko Junttila.

Taiteilijan yhteystiedot:
leila.lipiainen(at)ulapland.fi

Lapin taiteilijaseura_logo.jpg

1.11.2018–28.11.2018 11:00–18:00