Markku Heikkilä & Jaakko Heikkilä - Kolme jokea

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyt / Markku Heikkilä & Jaakko Heikkilä - Kolme jokea
Markku Heikkilä, Delta_nettiin_960x540px.jpg

Kolme Lapin jokea, kolme taiteen elementtiä - aforistiset mietelmät, Markku Heikkilän kuvat ja Jaakko Heikkilän jokivarsien kasvot - virtaavat yhteen Korundin näyttelyssä muodostaen ihmistä, jokea ja elämää jokien rannoilla kunnioittavan kokonaisuuden.

Mulla oon kolme jokea. Ounasjoki, Tornionjoki ja Kemijoki. Jokhaisen rannala mie olen asunu.

Soon kaunis, se häätyy sanoa. Soon tuossa aivan vieressä.

Veljekset Markku ja Jaakko Heikkilä ovat syntyneet ja varttuneet Väylänvarressa Kukkolankosken yläpuolella. Jaakko Heikkilä asuu kotipaikallaan edelleen. Markku Heikkilä on asunut myös Kemi- ja Ounasjokien rannoilla. Joki on aina ollut läsnä veljesten elämässä ja vaikuttanut heidän persoonaansa ja työskentelyynsä.

Näyttelyssä on esillä Markku Heikkilän maalauksia ja pigmenttivedoksia, joissa on havaintoja jokien varsilta. Jaakko Heikkilältä on esillä valokuvia, joissa läheltä kuvattujen ihmisten silmissä kimaltelee veden välke. Mukana on myös aforistisia tekstejä, joita veljekset ovat keränneet porinoista jokivarren ihmisten kanssa.

Joki oon monen värisenä - oranssi, violetti, turkoosi. Tämä on paratiisi.

Joskus tuntuu, että kotona oon niinko ahasta, sillon mie marsin kattohmaan jokea.

Jaakko Heikkilä (s. 1956) on torniolainen valokuvataiteilija ja valokuvauksen opettaja. Hän on tullut tunnetuksi intiimeistä henkilökuvistaan, joissa esiintyy usein valtakulttuureiden keskellä elävät vähemmistöt. Hän on pitänyt lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä ympäri maailmaa. Heikkilälle myönnettiin Valokuvataiteen Valtion palkinto vuonna 2007.

Markku Heikkilä (s. 1959) on rovaniemeläinen kuvataiteilija ja kuvataiteen opettaja. Markku Heikkilän työskentelyn lähtökohtana on usein ihmisen ja luonnon yhteinen rytmi. Heikkilän piirustukset ja maalaukset ovat usein pelkistettyjä ja niissä taiteilija keskittyy tutkimaan yhden kuvan peruselementin eli viivan kulkua. Hän on toiminut Lapin yliopiston avoimen yliopiston opettajana vuodesta 2001.

Teoskuva: Markku Heikkilä: Delta, yksityiskohta
2009, akryyli ja pigmentti kankaalle

2.9.2022 0:00–8.1.2023 0:00