KAUDEN KLASSIKKO: Kuningatar Blanka

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyhistoria / KAUDEN KLASSIKKO: Kuningatar Blanka
Näyttelyt 2014-
Blanka_960.jpg

Rakastettu Kuningatar Blanka oli nuoren Albert Edelfeltin läpimurtoteos. Sen yhtenä lähtökohtana oli Suomen historian kuvittaminen. Nuoren kansakunnan taide-elämän johtohahmot kannustivat taiteilijoita historiamaalaukseen – olihan se myös maalaustaiteen lajeista arvokkain.

Ateneum ja Rovaniemen taidemuseo toteuttavat yhteistyönä Suomen taiteen klassikkoteosten esittelysarjan Rovaniemellä. Kauden klassikko -sarjassa esitellään Ateneumin kokoelmista Suomen taiteen kultakauden teoksia, suomalaisten rakastamia kansallisia merkkiteoksia. Nyt esittelyvuorossa on Albert Edelfeltin historiamaalaus Kuningatar Blanka vuodelta 1877.

Aiheen maalaukseensa 22-vuotias Edelfelt sai Zachris Topeliuksen sadusta Blankan ratsastaja. Sadussa kuningatar Blanka Namurilainen laulaa pojalleen prinssi Haakonille pojan tulevasta morsiamesta. Blanka oli 1300-luvulla elänyt Maunu Eerikinpojan puoliso ja Ruotsin sekä Norjan kuningatar. Äidinrakkautta kuvaava teos kertoo myös Edelfeltin kiinteästä ja läheisestä suhteesta omaan äitiinsä, joka oli hänen tärkein taustatukensa läpi elämän.

Edelfelt työskenteli pariisilaisessa ullakkohuoneessa, keräsi aineistoa kirjastoista ja museoista, rakensi lavastuksia ja tuskaili mallien kanssa. Hän halusi kuvata puvut, kalusteet ja esineet mahdollisimman aidosti, jotta ne antaisivat aidon kuvan keskiajalla eläneiden kuninkaallisten elämästä. Valmis teos herätti suurta ihastusta niin Pariisissa kuin kotimaassa, jossa se palkittiin luonnehdinnalla ”hieno, puhtaalta tuoksuva kukkanen”.

 

 

 

10.10.2014 11:00–8.3.2015 18:00