Jaana Erkkilä: Outo ja ihana elämä

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyhistoria / Jaana Erkkilä: Outo ja ihana elämä
Näyttelyt 2014-2019
ERKKILA2.jpg

Jaana Erkkilän värillisissä ja mustavalkoisissa puupiirroksissa elämä näyttäytyy outona ja ihanana. Erkkilän teokset saavat alkunsa usein arjen havainnoista ja tapahtumista, maisemasta, luetusta kirjallisuudesta ja keskusteluista.

Kuvataiteilija, TaT Jaana Erkkilän (s. 1960, Kokkola) taiteessa arki ja pyhä, näkyvä ja näkymätön maailma yhdistyvät. Outo ja ihmeellinen elämä on taiteilija 60-vuotisjuhlanäyttely, jossa paperin ja kankaan pinnalla vaeltelevat niin ihmiset kuin eläimet, taivaalliset ja maanpäälliset olennot. Yksi teosten keskeisiä hahmoja on Pyhä Ksenia Pietarilainen, alkuperäiseltä nimeltään Ksenia Grigorievna Petrova, ortodoksisen kirkon kanonisoima pyhimys. Ksenia oli Jumalan houkka, joka lahjoitti pois omaisuutensa ja eli kodittomana Pietarin kaduilla.

Vaikka teosten kuva-aiheet liikkuvat hengellisen ja luontomystiikan liepeillä, keskeinen teema on myös väri. Eri tasojen kerroksellisuutta korostaa grafiikan painettujen värien ja muotojen peittävä sekä paljastava luonne. Kuvat syntyvät useista toistensa läpi kuultavista värikerroksista ja tunnelma syntyy esittävän aiheen rinnalla värien vuorovaikutuksesta.

Siinä missä värillisten puupiirrosten työstäminen on hidasta ja kärsivällisyyttä vaativaa, pienet linotyöt rentouttavat taiteilijaa ja pitävät mielen kepeänä. Näyttelyssä on myös graafikon olohuone, vedoksilla tapetoitu tila, jossa katsoja on teoksen sisällä, seiniltä katsovien kuvien tarkkailtavana.

Jaana Erkkilä työskentelee Taideyliopiston vararehtorina Helsingissä. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2000 ja taiteen tohtoriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2012. Akateemisen uransa ohella hän toimii aktiivisesti taiteilijana ja hänen teoksensa ovat tuttuja muun muassa Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta.

Kuva: Jaana Erkkilä: Kannattelija
24.1.2020 11:00–31.5.2020 18:00