Ilona Kivijärvi: Taivaan merkit - Incognito & viimeinen sarvikuono

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyhistoria / Ilona Kivijärvi: Taivaan merkit - Incognito & viimeinen sarvikuono
Näyttelyt 2014-
Ilona_Kivijärvi_Horrostaja_nettiin_960x540.jpg

”Tarinan alku on jään alla huojuvissa kaisloissa lapsuudessa, kun makasin mahallani kotini rannalla Ounasjoen jäällä ja uneksin. Halusin kuvata mitä näin ja tunsin, kun eläydyin veden alaiseen maailmaan. Vaikutelmat, valojen ja värien leikki ovat aina ruokkineet mielikuvitustani.”

Ilona Kivijärven (s. 1960, Rovaniemi) näyttelyn nimessä Taivaan merkit – Incognito ja viimeinen sarvikuono yhdistyvät taiteilijalle merkitykselliset asiat: luonto, ihminen ja niiden väliset suhteet. Kivijärvi on luonnon rakastaja ja vihainen siitä, mitä tapahtuu nyt.

- Planeettamme tila on mikä on, koska ihminen on mikä on. En voi sivuuttaa asiaa, joka on tärkein kaikista. Minkä perinnön maa meiltä saa.

Taiteilijan arki on eri taitojen symbioosia. Käsitys erilaisten orgaanisten materiaalien yhdistelemisestä ja käyttäytymisestä on muodostunut kokeilujen kautta. Työskentelyprosessi on usein hidas, se vaatii tilaa, aikaa ja vaivaa. Ideoiden kehittely tyhjästä täyttymyksen vaiheeseen on aina matka tuntemattomaan. Taiteilija on työstänyt sisäiset tuntemukset ja näkemykset työn ja tekemisen kautta. Kivijärvi on luottanut vaistoonsa ja uskaltanut poiketa polulta. Teoksissa näkyy tekemisen kehollinen prosessi. 

- Kun pitää tiivistää aivojen avaruuden liikkeitä sanoiksi ja saada aikaan ymmärrettäviä lauseita olen pienissä ongelmissa. Hyppäisin mieluummin sivupoluille, tai tuonne missä kaatunut sammaleinen puu antaa hyvän paikan istahtaa kuuntelemaan ja hengittämään puhdasta metsän hengitystä. Ajatukseton onnen olo. Syntymättömiä lauseita, kuin tähdenlentoja.

Taiteilijana Kivijärvi on monialainen, eikä koe mahtuvansa yhteen määritelmään. Vuosien saatossa on syntynyt performansseja, tekstiiliteoksia, installaatioita, nukkeja, veistoksia, maalauksia – pientä, suurta, ja kaikkea siltä väliltä.

Näyttelyn avajaispäivänä 5.11. museoon pääsee maksutta ja se on avoinna 11-19.

Taiteilija on paikalla
klo 12 | klo 14 | klo 16 | klo 18

TERVETULOA!

Teoskuva
Ilona Kivijärvi: Lajinsa viimeinen, Horrostaja, 2017–18.
Kuva: Rovaniemen taidemuseo / Arto Liiti.

6.11.2020–31.1.2021 11:00–18:00