Iloisia asioita - Teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyhistoria / Iloisia asioita - Teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta
Näyttelyt 2014-
iloisiaasioita.jpg

Iloisia asioita on kooste Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta eri vuosikymmeniltä. Näyttelyn teokset pyrkivät edistämään positiivisia ajatuksia mutta myös herättämään kysymyksiä siitä, mitä voimme pitää iloisina asioina.

Yleensä ilo yhdistetään leikkiin ja tanssiin. Heikki Konttisen pienoisveistos Pikkupojan ihme tai Taisto Martiskaisen Kiikkujat ovat tyypillisiä ilon kuvauksia veistoksina. Ilo liitetään usein myös kesään, kuten Pekka Nevalaisen installaatiossa Kesä tai Sakari Marilan katukahvila-aiheisissa maalauksissa. Myös talviset harrastukset tuottavat iloa, kuten Petri Hytösen suurissa vesivärimaalauksissa Pilkkijät tai Hiihtäjän näky. Joskus ilon takana voi olla ankeitakin asioita, kuten Reijo Raekallion Lamatanssit tai Maaria Wirkkalan teoksessa Found a Mental Connection.

Huumori liitetään usein iloon. Tommi Toijan Paha poika tai Tapani Kokon hauskat puuveistokset voivat edustaa tätä ilon puolta.

Ilo kuten surukin on hyvin henkilökohtainen tunnekokemus ja eri asiat tuottavat iloa eri ihmisille. Tähän näyttelyyn on koottu kolme salia suomalaista nykytaidetta teeman ympärille joka ei oikeastaan ole kovin yleinen. Jostain syystä taiteilijat kuvaavat herkemmin negatiivisia tunteita. Olisiko syynä jonkinlainen katharsiksen, puhdistautumisen, hakeminen. Tätäkin voi näyttelyyn tutustuja miettiä. 

Wihurin rahaston lahjoittamaan suomalaisen nykytaiteen kokoelmaan kuuluu yli 3200 teosta ja se on yksi Suomen merkittävimmistä nykytaidekokoelmista. Kokoelma, jonka koti Rovaniemen taidemuseo on, kattaa hienon kokonaisuuden vaikuttavimmasta suomalaisesta nykytaiteesta.

Näyttelyn kuraattori
Hilkka Liikkanen

Kuva: Jiri Geller: Dingdong, 2015

7.2.2020 11:00–20.9.2020 18:00