HULLU METSÄ. Suomalaista nykytaidetta

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyhistoria / HULLU METSÄ. Suomalaista nykytaidetta
Näyttelyt 2014-
Hullu_metsä_2_960.jpg

Näyttelyssä lähestytään merkillistä, mystistä mutta myös tuttua luontoa nykytaiteen kautta. Luonto on mielikuvitusta ruokkiva satumainen paikka. Taiteelle se on ehtymätön inspiraation lähde.

Metsä on aina inspiroinut taiteilijoita. Suomalaisille metsä on erittäin tärkeä osa luontoa. Tämä näyttely kertoo metsästä monipuolisesti ja se vetoaa eri-ikäisen yleisön mielikuvitukseen. Teokset on koottu pääosin Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta.

Metsässä on puita. Jukka Mäkelän abstraktit maisemat ovat kuin värillisiä muistikuvia. Sandra Kantasen ja Jorma Purasen valokuvissa puita katsotaan utuisen kalvon läpi tai heijastumina kiiltävällä pinnalla. Raakel Kuukan metsä ei taida olla Suomesta. Onkohan metsässä karhuja?

Auringon laskiessa metsässä mielikuvitusta ruokkivat erilaiset äänet ja varjot muodostavat ihmeellisiä olentoja. Aarne Jämsän kuusen oksat heiluttavat kummallisia kasvoja. Metsän siimeksessä voi tapahtua salaisia asioita. Antti Louhiston ja Tapani Kokon puuveistokset ovat hauskoja mutta Essi Korvan eläin on kyllä aika pelottava.

Metsässä asuu monenlaisia eläimiä. Niitä näkee harvoin. Niinpä metsään voi itse kuvitella erilaisia eläimiä, kuten Juha Tammenpään oudot olennot. Mutta voiko suomalaisessa metsässä törmätä norsuun tai kirahviin? Maaria Wirkkalan teoksen ”Found a mental connection” takana on syvempi merkitys kuin lelueläimet antaisivat ymmärtää.

On mukavaa mennä retkelle kesäiseen metsään, mutta kannatta varautua myrskyyn. Kaija Kiurun teltat teoksessa ”Private” eivät taida suojata sateelta, tai edes yksityisyydeltä. Jos tarkkailee lintuja tai perhosia, havaintoja voi merkitä muistiin, vaikka vain väreinä, kuten Kristiina Wiherheimo on tehnyt.

Meidän talvisessa metsässämme on lunta. Jänikset ovat valkoisia, kuten Pekka Jylhän ”Valon tuoja”. On niin kylmä, että vaatteetkin jäätyvät Riikka Päiväläisen valokuvissa. Ehkä ne keväällä sulavat tanssimaan kuten Pekka Kauhasen veistoksissa. Petri Hytönen taitaa pitää hiihtämisestä tai pilkkimisestä.

Kuvassa etualalla Pekka Jylhän teos Valon tuoja. Valokuva: Arto Liiti, Rovaniemen taidemuseo

19.9.2014–22.2.2015 11:00–18:00