Esa Meltaus: Elämä on outo paikka

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyhistoria / Esa Meltaus: Elämä on outo paikka
Näyttelyt 2014-
esameltasus1.jpg

Elämä on outo paikka – näyttelyn teokset edustavat Meltauksen uusinta tuotantoa. Erilaiset visuaaliset hahmot, todelliset ja mielenmaisemat ovat olleet viime vuosina isokokoisten vesivärimaalausten aiheina.

Esa Meltaus (s. 1961) on Rovaniemen Vikajärveltä kotoisin oleva kuvataiteilija ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kuvataiteen opettaja. Kuvataiteilijana Meltaus on ensisijaisesti akvarellisti. Vesivärit ovat hänelle luontainen itseilmaisun väline. Myös installaatiot ja ympäristötaideteokset ovat osa hänen taiteellista toimintaansa.

Meltauksen maalauksista löytyy välähdyksiä maisemista, viittauksia luontoelementteihin ja muistoihin, erilaisiin tiloihin ja ihmisfiguureihin, veden välkkeeseen, auringon valoon ja sen puutteeseen. Mukana on tietoista epäloogisuutta ja ristiriitaisuutta.

Tykkään mielelläni laittaa samaan kuvaan, oli se sitten abstrakti tai esittävä, ikään kuin yön ja päivän, tai kesän ja talven, tai jotain yhdistelmiä, jotka eivät esiinny yleensä yhtä aikaa. 

Vesiväreillä työskennellessä on oma merkityksensä. Öljyväreillä maalataan, mutta vesivärien kanssa maalataan. Maalaaminen on jännittävä kamppailu, jossa vastakkain ovat taiteilija ja väri, vesi ja paperi. Ja tuuriakin tarvitaan, joskus elementit asettuvat yhdeksi ja joskus ne karkaavat kukin teilleen.

Abstrakti maisemallisuus ja valo ovat keskeisiä Meltauksen taiteessa. Meltauksen teokset saavat katsojan keskittymään, muistelemaan ja ihmettelemään. Ne tarjoavat mahdollisuuden pysähtyä ja pohtia elämää ja maailmaa kaikessa yllätyksellisyydessään, kauneudessaan, kauheudessaan ja julmuudessaan – sitähän taiteilijan työ pohjimmiltaan on.


13.2.2021 0:00–6.6.2021 0:00