Lapin kamariorkesteri suuntaa syksyyn Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan merkeissä, toteuttaen juhlavuoden ”Yhdessä” –teemaa

Olet tässä: Etusivu / Info / Korundiuutiset / Lapin kamariorkesteri suuntaa syksyyn Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan merkeissä, toteuttaen juhlavuoden ”Yhdessä” –teemaa
Lapin_kamariorkesteri_syksy_960x540.jpg

Lapin kamariorkesterin syyskausi alkaa tanssin ja musiikin yhdistyessä juhlavuotta varten suunnitellussa visuaalisessa konsertissa ”Suomikuvia”.

Teoksessa suomalaisen musiikin helmet ja Boomdown Dance –ryhmän tanssijat kuvaavat Suomea, Suomen historiaa ja kulttuuria eri tavoin. Koreografian on tehnyt italialaissyntyinen tanssija-koreografi Beniamino Borghi ja konsertin johtaa Tomas Djupsjöbacka.

Tanssi ja musiikki yhdistyvät myös orkesterin vierailulla Kanadaan, Claude Vivierin Zipangu –teoksen tanssiversion maailman kantaesityksessä. Kausi myös päättyy tanssillisesti, ruotsalaisen Mats Larsson Gothen “The Apotheosis of the Dance” -teoksen ja Beethovenin 7. sinfonian rytmikkäiden sävelten myötä.

Orkesteri tekee taiteellisen johtajansa John Storgårdsin kanssa ensimmäisen vierailunsa Pohjois-Amerikkaan. Lokakuun kiertueella juhlistetaan Suomen satavuotista taivalta yhdessä 150-juhlavuottaan viettävien kanadalaisten kanssa. Konserttien ohjelmistoon Ottawassa, Torontossa ja Almontessa kuuluu sekä suomalais- että kanadalaissäveltäjien teoksia. Pohjois-Amerikan ensiesityksen saa mm. Kalevi Ahon Sinfonia nro 14 ‘Rituals’.

Kamariorkesteri palaa syksyllä alati uusia näköaloja avaavan Gustav Mahlerin pariin. Lokakuun konsertissa on vuorossa Mahlerin viimeiseksi teokseksi jääneen Sinfonia nro 10:n kamariorkesteriversio. Siitä tehdään konsertin yhteydessä myös kansainvälinen ensilevytys. Orkesteri jatkaa syksyllä Haydnin parissa, ja nyt vuorossa ovat kaksi merkittävää ooppera-alkusoittoa ja Sinfonia nro 82. Orkesteri esittää myös Tshekin suurten säveltäjien Bedrich Smetanan ja Antonin Dvorákin tunnetuimpia ja pidetyimpiä teoksia, mm. Dvorákin sinfonian nro 9 “Uudesta maailmasta”.

Syksyn kapellimestarivieraisiin kuuluu nuori mutta jo menestynyt taiwanilainen Tung-Chieh Chuang, joka konsertissaan johtaa Haydnin ohella mm. Frederick Deliuksen viehättävän kevättä ja kesää kuvailevan teoksen pienelle orkesterille. Chuang myös soittaa Paul Dukasin ”Villanelle” –teoksen soolokäyrätorven osuudet. Vanhan musiikin ja Haydn –spesialisti Andreas Spering johtaa cembalon äärestä konsertissa, jossa kuullaan mm. Bachin orkesterisarja nro 1 ja Haydnin teoksia. Kauden pianistivieras on maailmalla erittäin kysytty Kirill Gerstein, joka joulukuun konsertissa esittää Beethovenin pianokonserton nro 4. Ulkomaisia sävellyksiä edustaa syyskauden ohjelmistossa myös korealaisen Isang Yungin teos Distanzen.

Kamariorkesterin muusikoista kuullaan syksyllä solisteina sellisti Lauri Angervoa, huilisti Heli Haapalaa ja viulisti Linda Suolahtea. Orkesterin muusikot ovat laatineet ohjelman syyskuun kamarikonserttiin, jossa kuullaan mm. Aki Yli-Salomäen ja Lotta Wennäkosken teokset sekä orkesterilaisten tekemä sovitus Smetanan omaelämänkerrallisesta jousikvartetosta nro 1.

Maakuntakonsertteja on syyskaudella Kuusamossa, Sallassa, Sodankylässä, Pyhätunturilla ja Kemijärvellä. Taiteilijatapaamisia ja yleisölle avoimia kenraaliharjoituksia on entiseen tapaan.