Satumaista - Janusz Grabiańskin satukuvituksia

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyt / Satumaista - Janusz Grabiańskin satukuvituksia
Kettu_Grabianski_nettiin.jpg

Janusz Grabiański (1929 – 1976 ) oli puolalainen kuvittaja ja graafikko, joka tunnetaan erityisesti lastenkirjojen kuvittajana

Grabiański opiskeli Krakovan kuvataideakatemiassa vuosina 1950–1951 ja siirtyi sitten Varsovan kuvataideakatemiaan vuosiksi 1952–1955. Vuodesta 1958 alkaen kuolemaansa saakka hän kuvitti itävaltalaiselle Ueberreiter-kustantamolle. Hänen kirjojaan palkittiin useilla puolalaisilla ja kansainvälisillä palkinnoilla.

Rovaniemen taidemuseon näyttelyssä nähdään Grabiańskin satukuvituksia useista tunnetuista saduista kuten Saapasjalkakissa, Peukaloinen ja Ruma ankanpoikanen. Useat ihastuttavat satukuvat tuovat mieleen oman lapsuuden tutut satukirjat. Grabiańskin kuvitukset ovat usein kokosivun täyttäviä piirustuksia ja värikkäitä akvarelleja. Grabiańskin kuvitustyyli ihastuttaa herkkyydellään, vaivattomalla siveltimen vedoilla Grabiański saa kuvat elämään. Hän kuvitti elämänsä aikana lukuisten tunnettujen kirjailijoiden teoksia: Charles Perrault, Hans Christian Andersen, Mark Twain, Grimmin veljekset ja Enid Blyton. Lisäksi Grabiański oli tunnettu lukuisista postimerkkikuvituksista sekä julisteista Puolan lentoyhtiölle. Grabiańskin kuvittamia kirjoja julkaistiin lisäksi muissakin maissa käännöksinä. Suomeksi julkaistiin 1960–1970-luvulla kymmenen teosta. Kirjat ovat esillä näyttelyn yhteydessä.

Näyttely juhlistaa Puolan 100-vuotisjuhlavuotta. Näyttelyn järjestäjinä toimivat Puolan kunniakonsulaatti Rovaniemellä ja Rovaniemen seudun Suomi-Puola yhdistys yhdessä Puolan suurlähetystön kanssa.


14.9.2018 11:00–6.1.2019 18:00