Näyttelyn avajaiset: Uuteen aamuun - Jälleenrakennettu maisema lappilaisessa taiteessa

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyt / Näyttelyn avajaiset: Uuteen aamuun - Jälleenrakennettu maisema lappilaisessa taiteessa
jarvinen.jpg

Rovaniemen taidemuseo juhlistaa 100-vuotista Suomea laajalla näyttelyllä Lapin jälleenrakennuksen taiteesta. Näyttelyn avajaiset seminaarin päätteeksi torstaina 19.10. klo 18.

Suomen Lappi oli sodan jälkeen hävitetty maakunta. Materiaalisen jälleenrakennuksen rinnalla kulttuuritoiminta oli tärkeässä osassa henkistä jälleenrakennusta. Juhlanäyttely esittelee laajasti tämän ajan kuvataidetta, joka kertoo mielenkiintoisella tavalla siitä, mitkä asiat koettiin tärkeiksi. Usko tulevaan ja parempaan huomiseen löytyy muista kuin tuhon ja hävityksen kuvista.

Näyttely toteutetaan yhteistyössä Lapin yliopiston FEENIKS – Taide ja kulttuuri osana Lapin sodan jälkeistä henkistä ja materiaalista jälleenrakennusta -hankkeen kanssa syksyllä 2017. Tutkijoiden lähtöoletus on, että Lapin materiaalista ja mentaalista elämänpiiriä kohdannut hävitys ulotti vaikutuksensa syvälle sen kokeneiden menneisyyssuhteeseen, nykyhetken määrittelyyn ja tulevaisuuden odotuksiin. Tuo aika elää edelleen myös nykyhetkessä niin hyvässä kuin pahassakin. Professori Marja Tuomisen mukaan monet suomalaiset eivät tienneet eivätkä edelleenkään tiedä Lapin hävityksistä paljoakaan. Myös Lapin jälleenrakennukseen liittyvät materiaaliset ja mentaaliset erityispiirteet ovat jääneet vähälle huomiolle. Näitä piirteitä Feeniks-hankeen tutkijat nostavat esiin. Hankkeen tutkijoista näyttelyn suunnittelussa on mukana taidehistorian professori Tuija Hautala-Hirvioja.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin Korundiin torstaina 19.10. klo 18!

Kuvassa A.E. Järvisen maalaus vuodelta 1951. Rovaniemen kaupungin kokoelma.

 

suomifinland100-banneri_sininen_rgb_790x444.jpg           JAWR-logo_SU_MUSTA.jpg

19.10.2017 18:00–20:00