Kesäkuun taiteilija: Sanna Korteniemi - Muotokuvia

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyt / Kesäkuun taiteilija: Sanna Korteniemi - Muotokuvia
Korteniemi_nettiin.jpg

Sanna Korteniemen näyttelyssä on esillä muotokuvia: mäntyjä ja ihmisiä.

Taiteilija kertoo: "Aaltopahvista leikatun veistoksen taustalla ovat pohdinnat lähestymisen mahdollisuudesta. Lopputyössäni kirjoitin teoksesta: "Kaltaisuus-veistos on - - kuin kolmiulotteinen mallinnus eettisen kohtaamisen ideasta: ihmistä ei voi nähdä, jos katsoo suoraan kohti." Korundissa veistos saa rinnalleen opiskeluaikana tekemiäni etsauksia, jotka olen toteuttanut grafiikanluokan roskakorista löytämieni, käytettyjen kuparilaattojen nurjalle puolelle. Veistos Kaltaisuus oli esillä ensimmäisen kerran Kuvan Kevät 2012:ssa, osana kuvataiteen maisterin lopputyötä. Grafiikan vedokset eivät ole olleet esillä näyttelyissä aiemmin.

Mäntyjen muotokuvat ovat kunnianosoitus Naarmankairalle, Rovaniemen koillisosissa sijaitsevalle erämaalle, joka nykyisin tunnetaan paremmin Rovajärven ampuma-alueena. Aihetunnisteella #Rovajärvi löytääkin sosiaalisesta mediasta romantisoituja kuvia ampumaleireiltä. Vähintään yhtä romantisoituja kuvauksia "yksinäisten miesten kairasta" on A. E. Järvisen ja K. M. Walleniuksen kirjoissa. Kairan historiasta todistavat myös viimeiset kalapatsaat, joita kemiläisinä tunnetut suomalaistalonpojat veistivät pyyntivesiensä rannoille. Nämä männyt ovat todistaneet kairan vaiheita Lapin kala-aitasta ampuma-alueeksi. Piirtämistäni puista voikin löytää uusimman kulttuurikerrostuman jälkiä.

Naarmankaira-sarja on ollut ensimmäisen kerran esillä Galleria Sculptorissa 2017 osana Naarmankaira -näyttelyä. Näyttely käsitteli luonnon ja kulttuurin rajaa ja erilaisia kulttuurikäsityksiä. Kirjoitin pohdinnoistani päiväkirjaa, joka on yhtenä teoksena näyttelyssä. Lisää ajatuksia Naarmankairasta löytyy blogistani osoitteessa www.sannakorteniemi.com/blogi/kirjoituksia Naarmasta I, II ja III."

Sanna Korteniemi on valmistunut kuvataiteen maisteriksi vuonna 2013 Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta, kuvanveiston osastolta. Hän työskentelee pääasiassa veisto- ja piirustustekniikoita käyttäen. Viimeaikaisessa tuotannossaan hän on keskittynyt pohtimaan kielen ja ajattelun paikallisuutta ja sitoutumista maahan. Tällä hetkellä työn alla on kuoleman ja pohjoisuuden samaistamista käsittelevä teossarja, joka liittää muinaiset tarut ja itämerensuomalaisen maailmankuvan pohjoiseen sekä todellisena että kuviteltuna paikkana.


Taiteilijan yhteystiedot:
www.sannakorteniemi.com

Lisätiedot:
Lapin taiteilijaseura
Kairatie 3
96100 ROVANIEMI
Puh. 050 406 3632
lapintaiteilijaseura(at)gmail.com
www.lapintaiteilijaseura.fi

Lapin taiteilijaseura_logo.jpg


5.6.2018–27.6.2018 11:00–18:00